Vítejte ve světě vnitřního klidu

Vědomí a sebeláska

15.02.2014 22:28

V dnešní době žije většina z nás od krku nahoru, ve své hlavě. Na tělo zapomínáme. Bereme ho jako podstavec pro hlavu, sídlo mozku, pomyslný chrám mysli... Se spoustou věcí si děláme těžkou hlavu a ta nejen v předsunu a při špatném držení těla těžkne ještě víc. Je škoda, že nás nikdo nikdy pořádně nenaučil naslouchat svému tělu.

 
Špatné začátky, nevědomost.. ?

Já nevím jak vám, ale opravdu si nevybavuji, že by mě v rámci tělesné výchovy bylo vysvětleno, jak a proč mám správně dýchat, stát... S vadným držením těla, povoleným břišním a zádovým svalstvem se o výkon a správné provedení požadovaných cviků, špatně pokoušelo. A sebevědomí se pohybovalo v záporných číslech.

Plnění tabulek a odznaků zdatnosti se tak stávalo černou můrou. Před "plaveckým výcvikem" jsem měla stažený žaludek už den předem. Vůbec netuším, jak "plavčík" vypadal, za to si velmi přesně vybavuji jeho bosé nohy v gumových pantoflích a dřevěnou násadu, pán bůh ví od čeho. Při pokusu chytit se okraje bazénu nám jeho chlupaté nohy v pantoflích s černobílým přoužkem, přišláply ruce. Abychom se o další dotyk s okrajem bazénu nepokusili, strkal nás dřevěnou násadou do středu bazénu zpět. Tak probíhalo rozdělení na plavce a neplavce.

K tělesné výchově, potažmo k aktivnímu pohybu jako takovému jsem si po ukončení povinné školní docházky odnesla odpor. Vzhledem k tomu, že ve stejném duchu se nesl i středoškolský tělocvik, nedopadlo to jinak než, že se část slabších povah včetně mě, nechala od "tělesné výchovy" od lékaře osvobodit. Přitom stačilo tak málo, učit nás už od útlého dětství vnímat své tělo.
 
Vědomí a sebeláska
 
Má cesta k aktivnímu pohybu byla proto velmi náročná a zdlouhavá, ale stála za to. Setkání s jógou mi otevřelo oči a naučilo právě sebelásce. Díky získané důvěře v sebe sama jsem tak začala pronikat postupně i do jiných pohybových aktivit.
 
Na jógových lekcích se tak až v dospělosti společně učíme správně držet tělo, vědomě ho používat, dýchat a meditovat neb chcete-li mít kontrolu nad svým tělem, musíte mu porozumět a musíte jej přijmout takové, jaké zrovna v daný moment je, jinak informaci kterou vám dává nepochopíte a tím se také vymkne kontrole.
 

Jóga pracuje s tělem, pokud jí to dovolíte. Učí vás komunikaci s vlastním tělem a vnímavosti souvisejících detailů, tvořících celek. Není pouhou metodou, jak se stát pružnějšími a zdravějšími.

 

Je krásné, když vnímáte svůj dech, rytmus, vzdor i povolnost svého těla a naučíte se ho milovat tak, aby i ono milovalo vás. Cesta objevování těla jógou přináší uvolnění fyzické i psychické.

Pojďte proto přestat myslet pouze od krku nahoru a začít vnímat tělo jako celek :-)

Je to totiž ten nejlepší lék, který si v dnešní době můžete naordinovat a to úplně sami. Stačí jen chtít...

Vyhledávání

Kontakt

Jana Fabingerová - Jóga s Jankou Fábkou Kladno, Praha FACEBOOK:
Jóga s Jankou Fábkou

mobil: 733 111 773

Dosažené vzdělání

BMSA /Body and Mind Spirit Academy/

- Master Instruktor Powerjogy

- Instruktor Powerjogy

FISAF

- Jóga pro těhotné

- Cvičení po porodu

3D FITNESS ACADEMY

- TRX trenér

- TRX for yoga