Vítejte ve světě vnitřního klidu

Bránice - hluboké uvolnění

24.06.2022 11:04
Bránice.
Význam slova „bránice“ může být odvozen od slova „bránit“, ale také „brána“. Čemu se bráníme? Nebo… co můžeme otevřít?
Bránice je kontrolor emocí. Ráda se stahuje.
 
Bránice je velký, ale tenký sval, s vláknitou stěnou, která se připojuje k žebrům a dolní páteři, vytváří příčnou stěnu mezi hrudníkem a břichem. Protože fasciální síť spojuje bránici se srdcem, plícemi a dokonce i s krkem, neexistuje žádná oddělenost hrudníku a břicha.
 
Bránice vypadá jako padák (nebo též jako medúza) a její vnější vlákna se připojují k celému obvodu hrudníku. Začíná zepředu na úrovni hrudní kosti, zasahuje téměř do pasu a upíná se na třetí bederní obratel (L-3). Bránice se chová jako čerpadlo nebo píst umístěný na základně plic a je nedílnou součástí dlouhověkosti všech struktur těla, protože dýchání je nejdůležitějším pohybem našeho života.
 
Pohyb bránice vytváří vnitřní masáž, tonizuje srdce, střeva a další vnitřní orgány. Páteř, jícen a hlavní tepny jí procházejí a jsou s bránicí spojeny. Tato vzájemná propojenost ukazuje, že je to nezbytný a důležitý sval, který jsme příliš často považovali za samozřejmost.
 
Každý nádech i výdech způsobují masáž, která pohybuje vnitřními orgány. Žaludek, játra, ledviny, slezina, slinivka břišní, břišní aorta, jazyk a tlusté střevo jsou všechny spojeny s bránicí, a proto jsou ovlivněny dýchacím procesem. Páteř, spolu se všemi jejími základními strukturami, rozvody průtoku krve a nervovými drahami prochází skrze fasciální tkanivo bránice. 
Bránice je tedy aktivním centrem pro náš život samotný.
 
Nejen v jógových lekcích společně brániční dýchání zapojujeme.

Správné dýchání je do břicha. Většina z nás však do břicha nedýchá. Často díky rychlému stylu života a stresu dýcháme mělce, krátce a především do hrudníku. Tímto dlouhodobým způsobem dýchání pak přetěžujeme svaly v okolí krku a prsní svaly. 

Přetížené svaly se pak zkracují a narušují tak i správné držení těla. Ramena se nám vychýlí nahoru, dopředu a hrudník se tak nemůže dostatečně při dýchání otevírat. S tím se pojí i  problém kulatých zad. Dojde k tomu, že se nedostatečně využívají plíce, bránice se díky nedostatečnému používání oslabí a tím se i oslabují svaly, které s bránicí spolupracují. Oslabené svaly pak přináší další oslabené fungování bránice, disbalance a bolesti.

Uvolněná bránice je mocný nástroj pro hluboké uvolnění těla na všech možných úrovních.
Pod tkáněmi fyzického těla je vetkán náš příběh ... pojďme do něj nahlédnout..
 
Zdroj: Michaelle Edwards, YogAlign - Pain free yoga from your inner core

 

Vyhledávání

Kontakt

Jana Fabingerová - Jóga s Jankou Fábkou Kladno, Praha FACEBOOK:
Jóga s Jankou Fábkou

mobil: 733 111 773

Dosažené vzdělání

BMSA /Body and Mind Spirit Academy/

- Master Instruktor Powerjogy

- Instruktor Powerjogy

FISAF

- Jóga pro těhotné

- Cvičení po porodu

3D FITNESS ACADEMY

- TRX trenér

- TRX for yoga