Vítejte ve světě vnitřního klidu

Sedm základních čaker

22.02.2015 17:10

Sedm tělesných čaker představuje sedm nejdůležitějších energetických center těla. Tato centra jsou klíčová pro ničím nebržděné proudění životní energie. Nadto ale také všechny čakry mají přímou souvislost i s emocemi a vnitřním prožíváním.

Zajistit, že jsou všechny čakry otevřené a v rovnováze, je proto důležitým předpokladem tělesného i duševního zdraví a pohody. Pokud soustředíte pozornost ke svým čakrám, pokud budete usilovat o jejich léčení snahou o jejich otevřenost, umožníte, aby jimi životní energie mohla proudit bez překážek a omezení. Tím podpoříte zdraví svého těla a budete spokojenější i ve svém srdci. Otevření čaker znamená pracovat s bloky, které tlumí jejich energii. Mít plně otevřenou čakru s sebou nese vyčištění negativního potenciálu podvědomých myšlenek.

Koncept čaker je pro začátečníky často poměrně špatně uchopitelný. Jakmile do něj ale jednou proniknete, možná sami sebe nachytáte, jak o čakrách vyprávíte přátelům. Porozumět, co čakry vlastně jsou, kde se nacházejí, jak působí a jak je otevřít životní energii a vzájemně mezi sebou vyvážit, je další důležitý krok v poznávání sebe sama pro každého, kdo již poznal jógu a její léčivé působení na tělo a duši.

Seznamte se se systémem čaker a začnete tyto znalosti využívat ve svůj prospěch.Vnesete tak do svého života pozitivní změny. Dokážete žít plnější život a lépe reagovat na životní situace a výzvy, které před vás osud postaví.

 

Kořenová čakra

První a nejnižší čakrou je kořenová čakra, múládhára. Nachází se na spodním konci páteře. Kořenová čakra je spojena se základními životními potřebami, s přežitím, přístřeším, jídlem a vodou a také s finanční stabilitou.
Pokud zvýšíte své soustředění na kořenovou čakru a otevřete ji, podpoříte tím svůj pocit jistoty a propojení se Zemí. Kořenová čakra poskytuje pevný základ, který vám umožní naplnit své základní potřeby a usilovat o vyšší emocionální naplnění. Na kořenovou čakru by se měl soustředit každý, kdo si ve svém životě připadá nejistý, neukotvený, nebo má blok z přemíry snahy a zklamání.
S touto čakrou se pojí červená barva. Pokud se chcete během meditace soustředit na kořenovou čakru, představujte si červenou barvu obklopující spodní konec vaší páteře.
Mantra kořenové čakry je „Lam“, při meditaci ji též můžete využít.

Sakrální čakra

Druhá primární čakra nese označení sakrální čakra, v originále svadhišthána. Nachází se v pánevní oblasti. Sakrální čakra se pojí především se schopnosti zpracovávání nových zkušeností a poznávání nových lidí. Ovlivňuje ale i kreativitu a sexualitu.
Otevřením této čakry a jejím vyvážením umožníte sami sobě plně prožívat intimní vztahy. Také vám zprostředkuje ničím nerušený tok kreativity z univerzálního zdroje.
Jak se projevuje zablokovaná sakrální čakra? Může vypadat jako problémy s reprodukčními orgány, může se ale také projevit jako deprese či časté výkyvy nálad. Zablokovaná sakrální čakra navíc omezuje kreativitu.
Sakrální čakra má žlutou barvu a její mantra je „Vam“. Při meditaci za účelem otevření této čakry si v pánevní oblasti představujte oranžovou barvu.

Solar-plexus čakra

Třetí primární čakrou je solar-plexus čakra neboli manipúra. Nachází se v páteřní oblasti na úrovni žaludku, těsně nad pupíkem. Tato čakra je přijímací a vysílací centrum našich emocí, pocitů.

Kdo jí má otevřenou a čistou se v tom podobá zvířatům, protože vycítí, jak se druhý cítí a dokáže to poslat i jiným, nebo spíše to dělá.
Otevření manipúry vám vrátí do rukou otěže vašeho života. Naopak pokud je manipúra zablokovaná, začnete se cítit negativně. Ustrašenosti, apatie, to jsou jen některé z průvodních znaků zablokované třetí čakry. Dalšími jsou tělesné nevolnosti, nervozita a stydlivost.
Při meditaci si ve výši žaludku vizualizujte žlutou barvu, pomoci může i mantra „Ram“. Při otevírání třetí čakry může pomoci i některý typ meditace zaměřené k omezení stresu.

Srdeční čakra

Neméně důležitá jako všechny předchozí je i srdeční čakra, anáhata. Tato čakra se nachází nad srdcem a plícemi, z čehož je zřejmé, že jde o hlavní orgány pod jejím vlivem. Často se nazývá čakrou otevřenosti.
Je-li vaše srdeční čakra propustná, dokážete stejnou měrou brát i dávat, vaše láska si nebude klást žádné podmínky. Otevřená anáhata vede k výraznému zlepšení mezilidských vztahů, ke schopnosti sdílení s okolím.
Pokud přes vaši srdeční čakru životní energie dostatečně neproudí, budete zažívat mnoho nepříjemných pocitů. Se špatně fungující srdeční čakrou se pojí pocity osamění, izolace, sníženého sebehodnocení, také pocity odmítnutí a strachu. Na fyzické úrovni tyto problémy obvykle doprovází bolesti na hrudníku, vysoký tlak a někdy také dýchací obtíže.
Srdeční čakra má zelenou barvu, její mantra zní „Jam“. Při meditacích zaměřených na srdeční čakru je obzvlášť vhodné hluboké a sousředěné dýchání. Dech a dýchání jsou totiž se srdeční oblastí propojeny obzvlášť silně.

Krční čakra

Pátou primární čakrou je krční čakra, tradičním názvem višúddha. Krční čakra je zodpovědná za činnost imunitního systému a žláz. V běžných každodenních věcech se projevuje především v oblasti komunikace, vyjadřování, v tom, zda vám vaše okolí rozumí.
Otevřená krční čakra se proto projevuje schopností mluvit svobodně a přesvědčivě a šířit pravdu. Problémy v oblasti krční čakry naopak vedou k neschopnosti vyjádřit se, problémům v psaní i řeči, k nepochopení ostatními, vzteku a smutku . Fyzické projevy problémů krční čakry zahrnují hormonální nerovnováhu, poruchy nálady a poruchy menstruace. Lidé se zablokovanou pátou čakrou mívají sníženou imunitu a bývají náchylnější k infekcím.
Meditace pro otevření krční čakry by měla vizualizovat světle modrou barvu v oblasti krku a může být doplněna mantrou „ham“.

Čelní čakra

Někdy bývá také označována jako čakra třetího oka. Nachází se totiž na čele mezi obočím, v místě, kde je podle tradice třetí oko umístěno. Originální název této čakry zní ádžňá.
Čelní čakra je centrem intuice a porozumění. V tomto místě se lze napojit na zdroj univerzálního vědění, které vaše duše obsahuje od samého počátku. Pokud tuto čakru otevřete během meditace, otevřete své duši cestu, aby vám univerzální poznání předala. Možná to bude ve formě snu, který vám pomůže vyřešit nějakýpalčivý problém. Možná díky tomu uvidíte ve svém životě zákonitosti a vzorce, které jste doposud opomíjeli. Možná vám oevření čakry jen pomůže pochopit, jakou cestou byste se v životě měli vydat dál.
Pokud čelní čakra blokuje průchod energie,pak vlastně ani netušíme, že jí máme zavřenou. Myslíme si, že vidíme a víme, ale přitom nevíme a nevidíme. To dělá pýcha. Fyzicky se blokace projevuje problémy s viděním, bolestmi hlavy a migrénami.
Mantra pro tuto čakru je „Óm“, barva je indigová (modrofialová).

Temenní čakra

Poslední, sedmou a nejvyšší čakrou je temenní čakra, sahasrára, nacházející se na samém vršku hlavy. Temenní čakra bývá také označována jako čakra korunní. Tato čakra má ve znamení lotus s tisícovkou okvětních lístků. Temenní čakra člověka propojuje s veškerým stvořením. Otevřená temenní čakra znamená jistotu ve směřování v životě, jistotu v tom, jaký je jeho smysl. Jejími dalšími přínosy jsou schopnost spojení s ostatními, se zvířaty i rostlinami a s vesmírem jako celkem.
Blok této čakry je ve strachu být odvážný. Harmonie sedmé čakry vychází z rovnováhy všech předchozích šesti čaker.
Mantrou této čakry je též „Óm“, barvy jsou fialová či bílá, někdy též zlatá.

Udržování otevřeného systému čaker vám umožní, aby vámi životní energie proudila volně, bez omezení. Tím lze předejít mnoha fyzickým, psychickým i citovým problémům. Pokud ve svém životě cítíte nějaký problém, zkuste se při meditacích soustředit na čakru, ke které se s tento problém váže. Zkusit také můžete některý ze speciálních kurzů jógy, které se na čakry soustřeďují.

Vyhledávání

Kontakt

Jana Fabingerová - Jóga s Jankou Fábkou Kladno, Praha FACEBOOK:
Jóga s Jankou Fábkou

mobil: 733 111 773

Dosažené vzdělání

BMSA /Body and Mind Spirit Academy/

- Master Instruktor Powerjogy

- Instruktor Powerjogy

FISAF

- Jóga pro těhotné

- Cvičení po porodu

3D FITNESS ACADEMY

- TRX trenér

- TRX for yoga