Vítejte ve světě vnitřního klidu

Jóga je jen jedna, "kočkopsů" nekonečno ...

21.01.2016 21:32
Jóga je jen jedna, "kočkopsů" nekonečno ... 
 
S příchodem nového roku, přišla předsevzetí a s novými klienty i nejrůznější dotazy.
Poslední týdny jsme zpravidla po hodině, kdy měli klienti srovnání řešili, jaký je rozdíl mezi hodinou jógy a "kočkopsem". 
Výraz kočkopes, používala moje prababička pro věci nezkombinovatelné, nesourodé, pro něco, co si neuměla vysvětlit. 
Stejně tak jako já, názvy některých lekcí srovnávaných s jógou (např. jógalates, zumba/aerobik s prvky jógy atd.)
 
Jaký je rozdíl mezi jógou a "kočkopsem" ?
 
"Upřímně, nevím", odpovídala jsem na dotaz klientům. "Zeptejte se instruktora, který danou lekci vede".
To prý zkoušeli, ale konkrétní odpovědi se nedočkali. Instruktor odpovídal stejně jako já, jen dotaz zněl opačně - Jaký rozdíl je mezi jejich "kočkopsem" a hodinou jógy...
Sedla jsem si ke Googlu, protože ten prý ví všechno a pokusila se zorientovat. 
Ani v jednom z níže uvedených příkladů si neumím představit průběh lekce daného sportu v kombinaci s jógou.
 
Dva příklady za všechny
 
Jógalates = kombinace jógy a pilatesu
Proč si hodinu neumím představit? 
Pilates z jógy vzešel, převzal některé ásány, ale základní a velký rozdíl mezi jógou a pilatesem je způsob dechu. Neumím si proto představit kombinaci tak rozdílných technik dýchání v rámci jedné hodiny. Navíc proč kombinovat něco, co zvlášť jako lekce pilatesu a lekce jógy, funguje skvěle ... ?
 
Zumba/aerobik s prvky jógy
Proč si hodinu neumím představit? 
Povědomí o průběhu zumby a aerobiku má určitě většina z nás. Hlasitá hudba, hlasité hecování instruktora a do toho prvky jógy? Pokud si při zumbě/aerobiku s jógou potkáte, pak si to umím představit maximálně v úvodu a závěru hodiny při protažení těla, ale v tom případě není nutné dávat "jógové prvky" do názvu, k protažení a zahřátí těla jógové ásany používá většina sportů. 
 
Co je tedy jóga?
 
Jóga jako taková je jen jedna. Je to pět tisíc let starý systém duchovní a fyzické síly, který i přesto,že má svá pevná pravidla, nechává dostatek prostoru pro osobní cestu. Nabízí široké spektrum cest, kterými se dát. Poklidnou hathajógu, dynamickou powerjógu, silovou ashtangajógu.
Jóga je individuální cesta a životní styl, který nemá hranice. 
Jóga není náboženství. Jóga není sekta. Jóga není nic, co vás omezí. Každý si může najít to, co ho zajímá. Někoho zajímá pohyb, pak mu jóga nabízí cestu powerjógy, vinyasy jógy, ashtangajógy. Druhého zajímá protažení a ozdravení těla. Vybere si pak hathajógu. Kdo má zájem o terapeutický přístup vybere si yengar jógu. Směrů, které jóga nabízí, je hodně.
Powerjóga v rámci dynamického střídání pozic uvolní, protáhne a posílí tělo. Je vhodná pro lidi, kteří se nechtějí zatěžovat filozofií a chtějí být v dobré fyzické i psychické kondici. Zvolíte-li ashtangajógu, pak jste zvolili silový styl jógy náročnější na důslednost a pravidelnost.
 
Všechny lekce jógy jsou postavené na pravidlech Pataňdžaliho osmistupňového systému jógy a jsou součástí cvičení. Fyzické cvičení a pravidla tvoří jednotu. Pravidla jsou stupně, kterých je v józe osm. Jedná se o etické a morální kodexy chování, cvičení pozic, ovládání smyslů a dechu, koncentraci, meditaci a poznání. To jsou pravidla, která jsou filozofií jógy a na kterých je celá lekce postavena.
 
Lekce jógy je tak od prvního nádechu po závěrečnou meditaci vedena vědomě dle jejích lety prověřených pravidel. Není vůbec nutné "obohacovat" ji o další nesmyslné kombinace ať již v názvu nebo samotné praxi. Pokud se tak stane, pak už to jóga není.
 
Jóga je individuální názor lehce ovlivněný učitelem, ale také je to vlastní cesta poznání. Přes všechny odlišnosti v přístupu a metodách je jóga pouze jedna. Pokud vám není něco jasné, ptejte se, hledejte a zkuste nebýt uzavření vůči informacím. Nehodnoťte je, nechte si od nich odstup.
 
V době, která si žádá novinky a hity na všech frontách, platí i tady stejná pravidla jako s jídlem. Zajímejte se o "složení a čistotu" toho co kupujete.
Pokud vám něco není jasné, ptejte se. Není-li vám ani výrobce/instruktor schopný podat jasnou odpověď, pak je něco špatně.
Je jen na vás jakou cestu si vyberete.
 
Možná mám na dnešní dobu monotónní názvy lekcí a pro někoho nudnou nabídku, ale u mě se prostě v názvu dočkáte jen čisté jógy, max. s přívlastkem power, gravid, po porodu, dětská ... 
Monotónní jsou pouze názvy lekcí, praxe samotná nikoli :-)
Namasté

Vyhledávání

Kontakt

Jana Fabingerová - Jóga s Jankou Fábkou Kladno, Praha FACEBOOK:
Jóga s Jankou Fábkou

mobil: 733 111 773

Dosažené vzdělání

BMSA /Body and Mind Spirit Academy/

- Master Instruktor Powerjogy

- Instruktor Powerjogy

FISAF

- Jóga pro těhotné

- Cvičení po porodu

3D FITNESS ACADEMY

- TRX trenér

- TRX for yoga